Det är mycket nu

Känner ni ibland också dåligt samvete för att man inte orkar mer, kan ta vara på alla timmar? Jag är nu hemma, har hjälpt Viktor att rätta hans läxa via mail och tagit en kopp te. Skulle nu behöva göra plugg och fortsätta med föredraget till helgen. Men jag vill sova! Gick upp sju imorse och har kört full rulle till nu. Egentligen borde man väl tycka att man förtjänar att sova. Men jag vill hinna allt och göra det bra. Och sådant man skjuter upp måste ju ändå göras, och då får man ju ännu mer jobb senare. Imorgon har jag möte kl 09.00, då ska vi börja ta tag på allvar i vår examensutställning. Sedan föreläsning 10-12, "sopgruppen" 13-15 (vi har kundmöte torsdag morgon), föreläsning 15-17, sedan ut till stallet och rida fyra hästar och sedan måste jag verkligen fortsätta på kvällen med antingen uppgiften i tngd 16 eller unghästföredraget. Under dagen ska jag också hämta ut mer allergimedicin och mina lagade shortchaps- det får bli på lunchen. Jag har ett roligt liv, jag vet. Och jag väljer själv att ta på mig så mycket. Men ibland vill man bara sova lite.

Pållarna gick bra och Edison börjar lita på handen och ge ett lugnt, lagom stöd. Han spårar bättre, väntar i en balanserad trav och verkar gladare i jobbet. Vi hade en kelstund när jag tränsade av, han stod med huvudet i min famn och gosade. Då är man lycklig även om man är trött:)

Hoppas ni sover gott!
/M

Vad gör jag om...

mitt liv inte går som jag hoppas? Om allt jobb man lägger ner aldrig leder dit man vill? Ingen av hästarna man får chansen att rida blir bra nog att nå den internationella dressyrtoppen. Jag inte skriver böckerna jag tänkt eller de inte säljer? Att det visar sig att massa nya, yngre, superkreativa människor gör snyggare reklam, bättre illustrationer, intelligentare logos och smartare kampanjer. Att jag aldrig träffar den killen som är snygg, intelligent, tillräckligt lång, omtänksam, kärleksfull, busig, humoristisk OCH står ut med en tjej som lever som en kolibri och alltid sätter hästarna först. Semester är en vecka på sommaren i Falsterbo och då måste han (förhoppningsvis) stå ut att dela mig med en eller flera hästar eller i alla fall att jag far iväg till pressrummet och skriver artiklar.

Ja, vad gör jag då?

Jo, jag går nog tillbaka till att bli tävlingsskötare på heltid. Struntar i medaljer och ära för egen del utan för mina skyddslingar.
Jag älskar stämningen när man anländer till en tävlingsplats. Bäst är att komma på kvällen i strålkastarljus. Röster, rop och gnäggningar. Hovklapper och dunsar när lastbilarna lastas av. Traktorer som far omkring med grejor som ska på plats, så där alldeles tävlingarna börjar på riktigt. 
Man skyndar sig och lastar ut perfekt ansade, mysiga, nyfikna hästar. Leder in dem i de stallet som ska bli deras hem i några dagar. Hejar på alla, de flesta känner man sen år tillbaka i tävlingscirkusen. Ger hästarna lite hö och hänger upp vatten så pållarna är nöjda. Klär om dem till stalltäcken och öppnar spånbalarna. Organiserar vid sina boxar, stället fodret, sadelbocken och skåpet som man vill, hänger upp boxgardiner, täckeshängare och radio. 
Så börjar lugnet lägra sig över tävlingsplatsen. Färre bilar anländer, hästarna på området gnäggar bara sporadiskt då de börjar känna sig hemmastadda. Hästskötarna pratar lite sinsemellan eller sköter tyst sitt jobb, lyssnar på radion som mumlar lite på tränshängaren. 
Man tar ut hästarna en och en och går en sväng. Oljar om deras hovar, lindar deras ben och ser över dem en sista gång innan de ställs in för natten. Sedan ska bara allt läggas i ordning, sista nattmaten delas ut och stallgolvet krattas eller sopas. När allt är perfekt stänger jag radion för natten, säger godnatt till mina skyddslingar och drar ut elkabeln så de slipper att ha ljuset tänt hela natten. 
När helgen är över vet man om det blev triumf eller nederlag, kanske både och. Då lämnar man detta ställe, åker hem för att nästa helg dra vidare. Om ett år, då återvänder man kanske igen. Kanske inte med precis samma hästar men med samma brinnande passion för att de ska må bra och för världens bästa sport- ridsport!


Alianas och min box i Falsterbo-08

Good stuff, great stuff

Bra verktyg är ett måste när man jobbar med hästar. Här är några av dem;

-Ariats vinterstövlar. Oh my god, har inte haft råd att köpa dem men provat. Divine! De är varma och funkar bra att rida i. Har alltid Ariatboots till vardagsridningen. Bäst!

-Proffessionals Choice dressyrskydd i läder. Snygga och sitter bra. Riktigt smart är att när man köper den i fyrpack så är bakskydden en storlek större än fram för att fylla hela skenan.

-Curium Soap från Veredus. Den enda glycerintvål som får snudda vid mina träns. De andra sorterna funkar bra att limma sig fast med i sadeln med suger på tränsen.

-Brasso metallputs. Jag putsar alla spännen på allt innan tävlingar. Även bettringarna på tränsen men skölj noga och ta inte puts på munstycket. Denna puts är bäst av alla!

-Cowboy Magic. Silicondroppar till svans och päls. Funkar bra i ditt eget hår också:) Ta lite i taget, utmasserat i dina handflator och stryk i/på. För mycket kan ge ett fett utseende. Stryk på pälsen där du vill ge extraglansreflexer, tänk där du vill visa "muskelbuktningar". Ska fota o visa ngn dag, kanske inte glasklart:)

-Firefox pälsglans. Riktigt bra. Förr tyckte jag att den gjorde svansen lite fettig och använde den bara i pälsen. Men jag vet inte, kanske har de ändrat formulan för nu är den bara jättebra överallt. Men- ingen pälsglans i manen eller sidorna av halsen! Som hoppryttare kan det få tråkiga konsekvenser om du får ett stopp och som dressyrryttare så får du hopplöst att knoppa manen. Oavsett gren så blir tyglar och handskar hala, inte bra!

-Tandborste. Bra till småjobb i putsen och överlägsen till strasspannband. Ta vatten i tandborsten och pytte, pyttelite yes diskmedel. Polera försiktigt på stenarna, undvik lädret. Håll sedan bredvid vattenkranen och borsta bort diskmedlet med blöt tandborste. Torka försiktigt med luddfri trasa. Inte dra fram och tillbaka, då fastnar ludd och sånt i stenarnas fästen. Nu gnistrar stenarna som nya!


Föredrag

På söndag ska jag alltså hålla föredrag om unghästutbildning. Hur ska jag hinna få ihop allt den har veckan? Mäste sätta mig någon sen kväll/natt och pilla ihop en presentation, det blir mycket trevligare för publiken då. Dessutom känns det som att någon som läser sista året i grafisk design bör ha en stilren och informativ presentation. Tror jag ska göra den i InDesign och köra med pdf:er- minst risk för strul. Men det måste göras! Kan visa lite av inhållet här när jag är klar:)

Skönt att helgen är över, jag blir så himla allergisk av att mocka i timmar och väga upp hö. Kroppen får kämpa så man blir väldigt trött. Är liksom precis på gränsen att få någon jäkla sjuka också, människor omkring mig har ju haft både influensa och kräksjuka men jag verkar ha fastnat i limbo. Lite feber och ont överallt, blä!

Idag försvann Jack föresten! Jag höll på och mocka och såg efter var han var lite då och då. Han rymmer aldrig men jag vill hålla koll ändå för vi har en 30 väg precis bredvid stallet. Men plötsligt var han alltså borta. Ok, tänkte jag, nu har han råkat låsa in sig någonstans igen. Kollade överallt- ingen Jack. Men då har han sprungit upp i Pelles trädgård då. Ropade och gav honom en stund för att hinna springa ner. Ingen hund. Näha, men då har han väl rymt för första gången i sitt liv då. Ropade som en galning utanför stallet för skulle han höra mig skulle han komma, men nej. Ringde hem till pappa, för det var det ända jag kunde tänka mig, att han bestämt sig för att springa hem till dem. Är typ 6 km så det var ju möjligt. Så pappa skulle hålla utkik. Några hästägare som bor åt det hållet skulle hem och lovade titta efter honom. Var tvungen att börja ta in hästarna. När jag bara hade två kvar kom pappa som letat en extra sväng längst vägen, min bror letade hemma. Så kommer det en bil
- "Saknar ni en hund?"
 -"JA!" 
- "Vi har honom i hundburen därbak."
Lilla Jack var hemma igen! Och hör nu vad som hänt, helt sjukt! Jo, några människor med en löptik hade promenerat förbi gården och deras hund hade fått hälsa på Jack, löptiken alltså! Självklart hade Jack blivit väldigt intresserad och följt med dem. Och de hade fortsatt gå, hem till Lindö! Väl där hade de helt enkelt gått in i huset och stängt ute Jack. Som tur var körde några underbara människor förbi, såg att Jack sprang omkring utanför grinden och knackade på och frågade om det var deras hund. När de förstod vad som hänt blev de aningen upprörda, de hade jakthundar själva och var väl mer djurmänniskor. De körde tillbaka Jack till Marby. Tusen tack! Nu ligger han här och sover, min lilla griseknoe. Skönt att han är välbehållen!

Allt detta gjorde ju att jag kom försent till clinicen men det hade jag redan sagt, hästarna går in och äter lunch klockan två när det började. Men jag såg en del, var väl ok, inget nytt direkt. Men hälsade på lite bekanta och visade intresse i alla fall. Det tycker jag man ska göra om man kan. Lotta ska provdöma lite på bruksprovet, första söndagen. Mamma ska åka med är bestämt sedan tidigare. Jag funderar starkt på att åka med, de ska ju bara stanna till söndag kväll så det borde ju hinnas med! Kan jag passa på att träffa Ullis, min kompis som pluggar ekonomi i Lund. Vore jättenice!

Imorgon är det skola, börjar med föreläsning i digital bildproduktion. Måste leta upp panodil, mår så pass crappy att jag inte tror jag kan somna annars. Ha det gott!

/M

Sicket skitväder!

Idag blev det till att låta hästarna gå i skritten medan man mocka och så plocka in dem igen. Det regnade hela dagen blandat med snömos. Och ändå var det så kallt att marken inte tinade. Med andra ord bestod vinterhagarna av knölar, vatten och is och sommarhagarna av sjöar med isbotten. Hästarna tittade förlämpat på mig när jag släpade ut dem i regnet för att kunna mocka åt dem. Ett plus var att det var så varmt att jag kunde dra upp fönstren åt dem så de stod inne och mös och tittade ut. Men det blev alltså mockning flera gånger, extra höfodring så de hade lite mer att syssla med och extrapass i skritten. Imorgon är det dags vid kl sju igen...

Ska försöka bli klar med första rundan till klockan två imorgon för sen är det en clinic på klubben jag tävlar för. De gör en satsning på sina tävlingsryttare i år. Som uppstart var det clinic för Cissi Lilja där jag red med Dior. Imorgon håller Lotta JerhammarCidheden clinic om utbildningsskalan och visar med sina hästar hur hon tränar från LB till Msv. Jag ska hålla i en temakväll om unghästutbildning på lördag. Har inte tid egentligen men de bad mig och jag tycker man ska försöka ställa upp då. Kul att klubben försöker fixa mervärde, så det inte bara blir ett namn man fyller i på licensen. Vidare kommer det t ex ordnas kurser i mental träning, en "fråga veterinären"kväll och programridning under tävlingsformer. Jättebra för unghästarna att komma ut och se lite dressyrstaket. Tänkte ta med Diva som blir fyra några gånger innan hon ska ut och börja starta.

Tänkte ladda upp lite bilder men det funkar inte:( Imorgon!

Sorban, min egen älskling, hade lite kolik idag! Stackarn. Men lite Vetalgin så var hon snart pigg och kry igen! Btw- pappa är veterinär, inte så att jag har ett förråd hemma i kylskåpet:) Hon har bara haft det en gång i sitt liv förut och det är en herrans massa år sen nu. Men hon hade kanske plockat i sig ngt olämpligt. Är ett matvrak. Eller så är det fölisen i magen som ställer till det lite för henne. Hoppas, hoppas att bebben mår bra denna gång. Jag önskar en välhoppande dressyrstjärna som är frisk och kry framförallt, pappa är Ludwig´s Champion. 

Lilla Steel Magnolia som föddes i somras dog efter en vecka. Hon rörde sig fantastiskt de få glada busdagar hon fick i hagen, pappa var Bocelli. Men lilla Stella hade en missbildning i tarmarna och efter att ha kämpat väl fick hon tillslut somna in. Det var så hemskt. Jag kommer ihåg när mamma ringde och frågade om det var ok att de tog bort henne, då var hon helt bortom all chans till tillfrisknande, redan på väg att dö och hade fått för ont för att häva med smärtstillande. Pappa och mamma hade kämpat så hårt för henne så jag sade att pappa inte skulle behöva göra det utan Carina, veterinären på kliniken, åkte över till gården och gjorde det. Det är bara 5 min resa så mamma ringde nästan direkt och sade att Stella var borta. Dagen innan hade hon verkat bättre och jag var tvungen att vara i skolan och jobba med en deadline i ett grupparbete. Och jag hade redan sagt förväl flera gånger, vi visste nog alla innerst inne att det aldrig skulle gå men hon var så livsglad så hon förtjänade en chans. Jag svarade när mamma ringde och förstod att alla grät, mamma var jätteledsen. Jag bara sade ok och tack så jättemycket för hjälpen och så fortsatte jag skriva på rapporten. Man vill ju alltid visa sig så jävla stark och inte vara sårbar framför andra. De vet fortfarande inte vad som hände den där dagen. Jag gick hem som i dimma när vi var klara och väl hemma så kunde jag gråta över Stella. Sedan åkte jag ut för att trösta Sorban. Mina föräldrar och Carina gjorde att fantastiskt jobb den veckan, dygnet runt, och de såg framförallt till att Stella aldrig behövde lida. Jag kommer aldrig glömma det.

Sorbans första föl, Soca, e Cardento är däremot en mycket välmående ung dam. Men det kommer vara väldigt nervöst när fölningen närmar sig...

Usch, det här blev alldeles för sorgligt! Imorgon måste jag ju upp tidigt och ta hand om ett gäng hungriga, glada, friska hästar! 

Godnatt
/M




Vinst för Vicke!

Det blev nationalsång för Viktor och Mac Cloud! De vann den internationella 1.30 som var kval i lilla rundan. Jättebra ridet av Vicke och Macke var helt med på noterna. Åh, fina Macke, önskar jag var med honom! Igår var de dessutom åtta i 1.30n efter en säker runda.Puss Pokémon, jag vet att du fått många sockerbitar:)



Sydney går klassen som börjar nu, kika på live TV från AEG!

/M

Inte bli sjuk!

Har ont i halsen, musklerna och känner mig supertrött. Med andra ord håller jag på att få feber. Jag är van och känner igen tecknen. Får ofta en släng av feber och lite förkylning för mitt immunförsvar har fullt upp att kämpa mot annat än smittor. Är nämligen allergisk mot hästar, damm, kvalster och pollen. Great. Nu tänker du- men varför i hela friden jobbar du med hästar? Jo, trots att jag ibland motvilligt släpade mig till doktorn när jag var sjuk- är en sån som alltid tyckt, äh, ta en panodil och klaga inte- så hittade de inget fel på mig. Men de tittade nog inte så noga heller. Är man en ung, blond tjej som svarar att jo, visst jobbar jag, när de frågar- ja, då kan man ju inte vara så sjuk. Så ser det väl ut i deras ögon- en sån tjej skulle väl inte vara så tuff att hon jobbar även om hon är sjuk för hästarnas skull. Men så äntligen, när jag var 27, träffade jag en läkare som brydde sig och började undersöka problemet på  riktigt. Han behövde inte leta länge. Astma och allergi. Tack för den. Men nu har jag i alla fall medicin som hjälper lungorna och en uppsjö cortison sprayer och salvor. Så det funkar. Inte tänker jag sluta nu, hästarna har ju varit mitt liv sedan jag var fyra och jag har jobbat och tränat som en galning.

Idag var jag i stallet 07.15. Red Maxwell, Dior och Edison samt tömkörde Aliana. Maxwell måste lära sig lyssna mer! Idag fick han en grundlektion i lina innan jag hoppade upp. Han skulle göra övergångar mellan skritt, trav och galopp direkt på röstkommando, mao vara uppmärksam på mig i mitten. Detta är faktiskt en bra träning för att gympa hjärnan lite på dem. Här kan vi lära oss av westerntränare. Har sett Ronny (Åman) jobba hästar i repgrimma på detta vis, efter det jag börjat göra det. Och Maxwell var bättre att rida sen. På Dior jobbade jag på ngt jag lärde mig när jag tränade för Per Sandgaard. Dior lägger ibland huvudet lite på sned, öronen åt höger och nosen åt vänster- samtidigt smiter han lite från rakriktningen- vänster bog faller ut en aning och höger bak  in. Det medför att man inte får ngt ärligt stöd i vänster tygel. Vad man då automatiskt gör är att man börjar styra och ställa med vänstertygel. Men Per sade åt mig att vara helt stilla med den istället, med stöd, och genom att jobba med höger tygel och höger skänkel långt fram, föra ut hästen på den tygel den undandrar sig. Jättebra råd! 

Klockan ett var jag duschad men inte särskilt lunchad tillbaka i skolan och klockan sju hade jag körträning. Så det har varit en busy dag. Nu blir det mjölk med honung och en panodil till. Får inte bli sjuk. Har stallet själv i helgen för halva gänget är ju i Norge och den nya stalltjejen är på SPA och ingen annan var ledig att hoppa in. Så, kurera sig vore bra!

Sov gott!
/M

Fönster, please!

Idag var vädret helt sjukt fint här i Norrpan! Och vad gör man då? Sätter sig i en föreläsningsaula helt utan fönster, grrr. Hjälper inte ens att det är en bra kurs, jag blev lite bitter. Men vi fick våra uppgifter idag och de verkar kul och kreativa. Vi ska skapa produktdisplay och redesigna produktförpackningarna till ett märke i livsmedelsbranschen. Och det är skarpt så det som blir bäst kanske kommer användas! Det är alltid kul. Som andra uppgift ska vi skapa en expansionsplan och förpackningar från skratch till två produkter i ett fiktivt företag. Mycket jobb men roligt! Uppgiften i bildproduktion som vi fick igår var att i text och bild, i valfritt medium-teckna i blyerts, måla i akryl, rita i illustrator, photoshop, skapa i flash, you name it- göra vår egen tolkning av rödluvan och vargen. Historien ska kunna skönjas men vi får tolka helt fritt. Tror detta blir den roligaste kursen hittentills för mig som älskar att teckna! Bild och text ska vävas ihop på ett smart sätt. Vi skulle chocka och wow:a honom sade Tomas, vår kursledare:) Jag funderar på att göra vargen till rödluvan karaktären och tvärt om. Rödluvan kan få bli en grinig tjej som vill ha vargen som päls och vargen en ängslig typ som helst vill bli lämnad ifred. Hmmm, ska tänka på saken. Sedan blir det ritbordet som gäller:)

Trött Jack i soffan

Mötet blev tyvärr inställt i stallet. Måste boka om till annat datum. Killen som skulle komma hade åkt på influensan. Men hästarna har skött sig bra idag, rapporterar mer från stallet imorgon!

/M

Lång dag...

...trött, men allt har gått bra. Aliana var finfin i kroppen. Jätteskönt. Hon har ju gått rätt mycket i sommar. Jag började trimma henne i maj strax innan jag slutade skolan och innan dess hade hon inte jobbats så mycket. Och först kvalade vi till Falsterbo på procent i vanlig klass och på Hogsta, efter start i Falsterbo, kvalade hon till Flyinge i FEIs finalprogram för unga hästar med 76,4 %. Så duktig tjej! Och det finns massor kvar att hämta med rutin och styrka. Hon började utvecklas i kroppen strax innan Flyinge och blev lite trött. Så efter en nedträningsperiod efter den starten fick hon vila ett tag. Och nu är hon på banan igen, känns som hon fått orken tillbaka i kroppen. Men jag tar det lugnt, har på känn att hon fortfarande växer lite. Diva hade mycket riktigt ont i musklerna högt på ena sidan av korset. Hon måste ha halkat när hon race:ade i hagen. Men det är ju redan bättre och Jocke jobbade med det idag. Hon är som vanlligt en receptiv och klok tjej och tog behandlingen jättebra.

Maxwell var lite slagskepp idag. Det blev tusen övergångar mellan skritt, trav, halt blandat så han skulle bli lite uppmärksam och lyssna efter lätta hjälper. Men han har hög ridbarhet och tar in jobbet snabbt. Edison skötte sig också bra, börjar hålla balansen lite själv. Jobbar mycket skrittjobb med honom. Han växer och är byggd i lite utförsbacke just nu, allmänt jobbigt för honom. Jobbar på att han ska ge mig ett lagom stöd i handen, inte"springa efter sin balans" och spåra. När han gör sitt bästa och lyckas med det jag ber om, då slutar jag. Vill att han ska känna sig duktig och att det inte är så svårt. För varje pass ska han gå in i ridhuset lite mer självsäker. Grunder, grunder. Men han kommer bli fin om han bara får tid på sig. 

Så till ett tips! Att ha några naglar att tala om när man rider och håller på med hästar är inte lätt! Om man dessutom jobbar med stalltjänst och väger upp hösilage så tar de rejält med stryk. Jag minns hur mina händer såg ut när man vägde upp i runda slängar 60 st hösilagepåsar om dagen. Från fyrkantsbalar som inte var hackade och ibland även frusit... Hanteringen av hösilaget torkar dessutom ut huden. Så- ha alltid handskar, försök smörja in händerna några ggr om dagen och ha nagelstärkare på naglarna. Märket Trind har räddat mina naglar. Nu kör jag med den som det är antibit effekt i också för jag har en tendens att bita på naglarna när jag pluggar.



Imorgon (idag...) gäller;
-föreläsningar
-Fixa ordning och maila en logo till Mias
-Beställa täcke
-Skriva artikel till NT
-Ringa förlagen om respektive bok
-Börja skissa på föredraget jag ska göra om unghästutbilding
-Researcha om sopsortering
-Researcha om Rödluvan och vargen (till skoluppgift, berättar senare)
-Beställa kursböcker
-Betala räkningar
-Möte med företag i stallet angående test av produkt
-Rida 

Tror det var allt- hoppas så annars vete katten hur jag ska hinna!

Nu ska jag ta en snabb dusch och sen...sooova! Så skönt!

Tills imorgon
/M

 

 


Sopor

Japp, det har jag ägnat förmiddagen åt:) Jag har tillsammans med tre andra i min årskurs på LiU åtagit mig ett skarpt projekt utanför skolan. Vi ska skapa en lösning för att soprum med sortering ska fungera, till en mångkulturell grupp hyresgäster och från unga till äldre. Vi träffade uppdragsgivaren för första gången idag. Det kan bli intressant! Vi ska börja med att brainstorma idéer och träffa dem igen om en vecka. Det ingår i en satsning för att skapa ett klimatsmart bostadsområde som kan bli vägledande för andra hyresvärdar så det känns helrätt på så vis också.

Efter lunchen blir det föreläsning i Digital bildproduktion och sedan måste jag skynda mig som attans till stallet. Aliana och Diva ska till hästarnas osteopat Joakim Mossenberg i em och sedan måste jag hinna rida också. Aliana har vuxit mycket och är igångsatt efter lite vila så hon ska bara kollas av så allt är bra. Diva sträckte sig i hagen när en häst rymde vid lastning från klinikens parkering. Diva sprang som en tok innan vi fick in henne från hagen och var halt bak efter det. Lederna är fina, hon har ingen böjreaktion och är redan bättre men fortfarande stel i korset. Så Jocke ska få hjälpa henne. Jag är skeptisk mot equiterapeuter och många alternativare. Ofta är de dåligt utbildade och, rent ut sagt, snackar mycket goja. Men Jocke har själv både haft trav och dressyrhästar och är utbildad länge, även tillsammans med veterinär. Nu har han även pluggat in humansidan. Han kan svara vettigt på frågor och framförallt, han får fantastiska resultat. Det är ingen slup att han anlitas av de stora namnen i Europa, som Wylde och Pessoa. Något jag uppskattar är också att han är seriös och jobbar tillsammans med veterinären, inte emot den. Känner han någon ledreaktion eller liknande så behandlar inte han hästen förrän en veterinär löst det problemet. 

Jocke in action

Aliana var vass på vänstersidan vid tandkollen igår, bra att det blev fixat. Tänk på det- var uppmärksamma på vad hästarna gör och hur de känns och hitta förklaringen om något avviker från det normala. Att hästen gör det för att djävlas är, i 99.9% av fallen, inte fallet. 

Vi hörs ikväll, då blir det tips! 
/M



Helt sjukt...

Vilken jävla skitrapportering från Aftonbladet rent ut sagt. Sedan när ska fullständigt okunniga människor uttala sig så nedsättande om en annan sport? Om det ändå vore så väl att kunskapen var så stor att alla insåg idiotin i det han säger men alla matchotyper ska ju självklart hänga på i dravlet. Jag hoppas han får på pälsen ordentligt! Vill knappt lägga ut länken till skräpet men ni måste ju få se själva och bilda egen uppfatting. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article4212569.ab

Nu är de framme, Macke och Sydney. Egentligen skulle de övernattat en gång på vägen men det var ett gräsligt väglag och tidernas backe på väg upp till den anläggningen. Så illa att Pelle ringde tävlingsplatsen och bad att få komma tidigare, akut. Det gick bra och färjeöverfarten var inga problem men sen började snöfallet blandat med halvregn, underkylt och backar. Men de kom fram och uppstallningen var kanon så hästarna mår bra. Det är en halvmeter snö där! Men Pelle lär sova gott inatt efter den resan. 


Hästarnas tjuts

Var inne på en blogg som hette Husmusen. Kolla in så härlig teatime dukning från formexmässan! Ser ut som en blandning av Marie Antoinette och udda loppisfynd. Så läckert.


Idag hade vi introduktionen till Vetenskaplig metod. Verkar bli en ok kurs.  Det är en mindre kurs på bara 4 poäng vars syfte är att förbereda oss för Ex-jobbs rapporten. Snart får vi de första uppgifterna i Digital bildproduktion och Förpackningsdesign och produktdisplay. Ska rapportera vad det blir!

Höres
/M



Galor

Just nu pågår Idrottsgalan på SVT1 och Roffe är kvar i röstningen om Jerringpriset. Kul! Snart är det dags för Ridsportgalan här i Östergötland. Det har faktiskt utvecklat sig till ett riktigt bra arrangemang och i år är det femårsjubileum. Jag har varit där de senaste åren med pappa och mamma som haft diverse nomineringar. I år ska de hämta sin nya valp samma dag och kan inte gå. Jag får vara stand in om de skulle vinna priset de är nominerade till, Årets bästa östgötauppfödda tävlingshäst. I detta fall gäller det Conan som Helena L rider.


Valpen!

Så, då uppkommer ju frågan- vad ska man ha på sig? Det finns alltså en risk att jag ska upp på scenen. Snygga skor är alltså ett måste men samtidigt gåbara, man ska gå fram till scenen och uppför en liten trappa. Jag är ju lång också så allt för höga klackar går bort. Tror det blir mina kilklackspumps i svart lack. Skulle egentligen velat ha en cool färg då jag tror det blir en svart klänning men, men...
Har klickat hem denna klänning till detta halsband, båda från Topshop.

Men- måste kolla av längden på klänningen innan jag bestämmer mig. För kort kan vara illa när man ev ska upp på en scen tycker jag. Till detta tänker jag mig makeup med guldig ögonskugga och volym/lite lockat hår med värmespolar och min stora röda lackclutch från Åhlens. Vad tror ni, funkar det?

Ny vecka, nya äventyr!

Snart föreläsning men ett inlägg bör hinnas med:) Här snöar det ordentligt! Men hästarna tycker om det. Påbyltade i sina täcken går de och myser i sina hagar. Skönare för dem med fruset väder än lera. Vi har två hagar var till alla hästarna. En som används när det är tinat ute med andra ord, lerhagar utan särskilt mycket gräs att krafsa efter, och en som bara används när det är torrt eller fruset. Där kan de gnaga på vintergräs och under sommaren blir det vackra gräsängar där de får gå hela dagen, de får inget grovfodermål på lunchen då istället. På detta sättet undviker vi att alla hagar förstörs och hästarna slipper gå på knölar.

Aliana är hos Carina på kliniken och kollar tänderna nu, ska ringa på lunchen och se hur det var. Sist hon kollades var i augusti och då hade hon lite vassa emaljåsar. Jag tyckte hon drog upp mungipan lite på den sidan när jag red i fredags och hon hade tur och fick tid idag på ett återbud. Sådant ska man kolla direkt och inte riskera att få problem i onödan.

Ha en super förmiddag!
/M




Vårbestyr

Måste verkligen fixa en ny kavaj inför våren. Nu har jag en grå Pikeur i yllestretch. 

Tycker jättemycket om den men den har helt enkelt sett sina bästa dagar. Ylle tål ju inte riktigt vattentvätt tillsammans med värme. Och nu har den ett antal gånger råkat ut för tävlingar i ösregn. Effekten då blir att den torkar på vilket gör att yllet drar ihop sig på ett superkonstigt sätt. Kemtvätten har försökt sträcka och stryka ut den men den ser helt krinklad ut på nära håll och armarna har blivit för korta. Tror jag hittat den jag vill ha istället. Verkar smidig, funktionell och är ursnygg; Pikeur Ghia

Men smakar det så kostar det- nästan 4.500, urgh! Det har jag inte råd med. Men eftersom jag bara tävlar på jobbets hästar så köper Pelle den säkert om jag ber honom. Men det känns som väldigt mycket pengar för en kavaj! Men visst är den snygg?!

Mina tävlingsbyxor är Pikeur Meredith och hjälmen en Charles Owen. Skulle vilja ha en Pikeur GPA tone-in-tone i grått men där går gränsen, för dyr!
 
Hade en blå GPA av en äldre modell, superskön och snygg. Men den blev stulen på hopptävling efter bara några veckor så nu får det vara nog med extravaganta hjälmar. 

Planerar lite vilka tävlingar som kommer bli de första i år. Alldeles för få tävlingar med bra framridning. Det känns extra viktigt med unghästarna att det inte blir för trångt och att underlaget är ok. Vilken blir er första tävling för året?

/M

Don´t try this at home

Jessica Kürten är vild men så skicklig! Svängen och anridningen till sista hindret...vilken känsla, rutin och mod för att fixa det.  Vilken fin omhoppning det blev! Jag säger bara- Oki Doki, vilken häst. Lite besviken när min idol Marcus Ehning rev med Sandro Boy, men men, man kan inte alltid nolla. Åtta i världscup hoppning med influensa då! Shit, vad bra gjort av Roffe. Synd, synd att läget blev så illa till en oxer av alla hinder i omhoppningen. Men Quintero hoppade fint.

Mina små djur gick fint idag. Det var inte så kallt på termometern men en otäck vind ute så jag känner mig helt frusen nu. Blir till att värma upp sig i duschen sen. Dior fick jobba lite till byten idag. Han har en tendens att bli lite bromsig när han inser att ett byte är på gång så det gäller att hålla honom framme. Idag red jag snett igenom på kort fyrkantspår i ett rätt friskt tempo. Han har så lätt för sig och behöver inte prepareras så mycket för att sätta bytet. Jag tycker det funkar bäst för mig att inte krångla till det på honom i bytesträningen. Jag tar av sporrarna, annars får han för mycket bakben, sedan får han bara galoppera på och byta på rakt spår en bit innan långsidan. Jag berömmer direkt när han byter men gör ingen jätteaffär av det. Sedan får han pusta lite och äta en sockerbit. Verkar inte bli något problem med den biten för honom.

Så till tipsen:) 
Stigbyglarna jag lovade att tipsa om kommer från Equipe. Man får suveränt grepp i dem! Dessutom åker de inte ner om man longerar med sadel på och stigbyglarna uppdragna och man kan även släppa dem när man rider utan att det stör varesig dig eller hästen. Suveräna! Equipes olja är också min favoritolja.



Vill man ha resultat på tävlingar måste man ha ordning på träningen måste man ha ordning i stallet! Självklart ska all utrustning vara putsad och i ordning varje dag när man åker hem från stallet.  Wettextrasan är ett suveränt hjälpmedel!

..och ja, han är vad han heter:)
men jag fryser annars, ok?;)
som snällt väntar

Dags för varm dusch! Hoppas ni alla har det bra!

/M

Leipzig

Nu är jag hemma hos mina föräldrar med Jack så han får leka med sin schäferkompis Sally. Han blev uttråkad av att sova i sadelkammaren när jag red och han frös om han var med. Så nu leker han med Sally och jag passar på att luncha.

Har fått en kort rapport från Borås. Idag hoppade de bana- Viktor hade ridit finfint och Sydney hoppat super! Duktig Vicke, duktig häst!

Missa nu inte Roffe i världscupen i Leipzig! Klockan 17.05 eftersänds hoppningen. Jag kommer kolla i stallet. Förresten, stort grattis till Henka von Eckermann som tog sex stycken placeringar där i helgen!

Ikväll blir det bilder på Jack och tips!

/M


Bloglovin

<a href="http://www.bloglovin.com/blogg/495129/hestliv?claim=mred3xavw7k">Följ min blogg med bloglovin</a>

Gah, denna morgontrötthet!

Det fanns många år då man var tvungen att varje morgon vara på plats och fodra kl 7. Tack och lov att det inte är mitt jobb längre! På tävling, jo visst, då är det helt ok men hemma är man ju så vansinnigt morgon trött. Blir nog för lite sömn helt enkelt. 

Men nu ska jag strax åka till stallet och sätta igång att rida. Vilken evighetsmaskin det är va? Borsta, klä på, rida, klä av och putsa- och börja om nästa dag igen! Men det ger ju resultat och att känna utvecklingen i hästarna är så roligt! 

Lite kyligt ute. Tänk på, alla ni som är i stallet hela dagen, att skydda er mot kylan. Bylta på er ordentligt, för ridningen tycker jag det är bäst med flera lager så man kan skala av när man sitter till häst. Och tvätta inte ansiktet på morgonen, låt det behålla sitt skydd. Använd heller inte smink eller hudkrämer med för mycket vatten i, hellre lite feta på vintern.

Mina älsklingschaps är på lagning, längtar till jag får tillbaka dem. De ska få ny dragkedja och lappas lite igen. Ulrika på Skara hästsport började skratta när hon hörde att jag fortfarande använder dem, de har fått lagas några gånger nu- men jag älskar dem! Märket heter Dornier och de är helt fantastiskt sköna, som vanliga stövelskaft sr de ut. Jag vet att det är inte något som en dressyrmänniska ska ha. Dressyrtanter ska rida i gestapostövlar som jag kallas dem. Men jag hatar det! Så jäkla stelt- jag menar, vem vill rida precisionsridning med gipsade anklar? Inte jag. På tävling har jag hoppstövlar och funderar seriöst på ett par Tretorn. Men nu har jag inte råd så det får vänta.

Hoppas ni har en toppensöndag! Ett tips är att få tag på en Ridsport och läsa. Många intressanta saker, bland annat om doping och en kommentar av Johan Iversen. Han skriver oerhört bra, borde bli skribent! Hans blogg från Flyinge var hur kul som helst! Nu kan man också hitta startlistor till bruksproven på nätet. Många intressanta! Önskar man hann ner men får kolla på nätet istället! Vilka är ni mest sugna att se?

Ha det bra så berättar jag hur hästarna gick ikväll!
/M

Två veckor med full rulle

Igår reste Viktor, Pelle och Lotte mot Norge och Arctic Equestrian Games. På vägen är det landslagsträning i Borås. Viktor och Sydney har tränat ett pass för Peter idag och det hade gått bra. Sydney hade fått en släng av istadighet mitt i passet, lite konstigt, brukar inte hända. Men jag skulle tro att det kanske stod något brunstigt sto i uppstallningen, Sydney kan bli lite hingstig då. Men han tjafsar aldrig när det gäller hinder. Jag red honom på torsdagen och allt kändes bra då och han såg superfin ut när jag tränade Viktor några dagar innan de åkte. Min älskling Macke hade gått bra, han är alltid lite bättre borta, då sträcker han på sig och tar i lite extra för att visa vem som är störst, bäst och vackrast. Det sved lite i hjärtat när lastbilen rullade ut från stallplanen. Även om jag vet att man måste släppa det förflutna för att gå framåt mot sina mål så är det inte helt lätt alla gånger. Så många år som man inte lämnade Macke och de andra tävlingshästarnas sida. Jag älskar livet som tävlingsskötare, det är hårt men så kul! Jag är aldrig så nervös när jag själv går in på banan som när man skickar in sin sköthäst och ryttare. Då rusar pulsen och man håller i täcket så knogarna vitnar! 

Att Pelle ska vara borta i två veckor skapar ju dock lite vakans på ryttarfronten hemma. Jag hinner egentligen bara med dressyrhästarna nu när det är plugg också men hoppar in och rider Maxwell och Edison tills Pelle kommer hem. Så det kommer bli mycket nu! Hoppas vi inte får allt för tunga uppgifter i skolan direkt från start. Idag körde jag igenom dem alla fem. Maxwell har börjat släppa stödet lite mycket så det kommer bli många övergångar och halvhalter framöver. Edison behöver jobba på att spåra, han tränger före med bogen i hörnpasseringar och volter, kommer inte riktigt ut till yttertygeln. Men det ska vi jobba på. Dior var jättefin och gjorde fyra rena byten på hjälpen, två åt varje håll:) Kanske klara redan till Enköping....men vi får se, tänker inte pressa honom utan tar det som det kommer. 

Vad sägs om att köra ett tips varje dag? Låter det som en bra idé? Börjar med det imorgon- glömde nämligen kameran i stallet- smart. Kommer tipsa om mina favorit stigbyglar!

Vill ni se stallet där jag jobbar och har jobbat i vad är det- 12 år tror jag nu, så kan ni kika på vår www.melinhorses.com

Väl mött så hörs vi imorgon!
/M

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0